90 let fotbalu v Jablonci nad Jizerou

90 let fotbalu v Jablonci nad Jizerou si někteří pamětníci připomněli v sobotu 9. června 2012 na třech místech. Dopoledne se na 40 bývalých hráčů, činovníků a věrných příznivců sešlo v Pilišťatech – v místech, kde se jablonecký fotbal před necelým stoletím „narodil“. Zhlédli vítězné utkání starší přípravky proti Martinicím. Symbolické bylo, že v něm mezi našimi hráči startoval a branky střílel pravnuk spoluzakladatele SK Josefa Šolce (1897) Filip Špidlen (2001)! Přítomní si mohli po utkání prohlédnout modernizované prostory kabiny, na jejíž výstavbě se okolo r. 1950 někteří podíleli.

Pamětní foto před kabinou, opatřenou jubilejním transparentem, pořídil syn poválečného samaritána klubu Jan Černík. Ve druhé části se účastníci oslav vydali na místní hřbitov položit kytici s upomínkovými stuhami k hlavnímu pomníku v upomínku na ty bývalé členy a příznivce, kteří se o fotbal v Jablonci zasloužili, ale vzpomínaného výročí se nedožili. Třetí část – slavnostní – se uskutečnila, podobně jako před 40 lety, v hotelu Prajsko (tehdy Roubal). Prezident Klubu fotbalových seniorů Jablonce n. Jizerou Miroslav Kirchschläger spolu s kapitánem mužstva z 50. let Karlem Pičmanem připomněli v kostce historii klubu, archivář Bohouš Šír vyjmenoval významné funkcionáře, trenéry, rozhodčí a také hráče klubu, kteří výrazně vynikli ve fotbalu i jiných sportech nad jabloneckou úroveň. Vyjmenovávat výrazné hráčské osobnosti by zabralo moc času a polemiky, kdo byl lepší, kdo se svou hrou víc zasloužil. Ale víc v připojeném vzpomínkovém referátě.

Jak je na tom dnes fotbal v Jablonci, připomněl Ruda Novotný, dlouholetý hráč, trenér, funkcionář a správce klubu, mj. nositel v klubu nejvyššího fotbalového uznání – medaile Dr. V. Jíry. Nezapomnělo se na jubilanty. Mezi letošní osmdesátníky jsme přivítali bývalé dorostence klubu, Jaroslava Nedomlela z Maříkova a Karla Kašťáka z Dolní Tříče. Do kategorie sedmdesátníků vstoupili bývalí hráči Jablonce n. Jizerou Josef Varšo a syn bývalého předválečného kapitána a předsedy Karel Vrána. Do řad nových členů KFS Jablonec n. Jizerou, byli přijati Jiří Laurin (po dopolední účasti se odpoledne omluvil, šel na směnu, a Josef Kostlán – oba letošní šedesátníci. Některým letošním jubilantům jsme zatím popřát nemohli – snad na podzimním setkání; nebyli přítomni, podobně jako řada dalších bývalých hráčů a pozvaných. Pozdravy vzkázali ing. Miroslav Kubát, starosta naší obce, bývalý hráč klubu, t. č. na družební návštěvě v Německu, Petr Herz – předseda OFS Semily, náš bývalý hráč, trenér a funkcionář – vracel se z ME ve fotbale v Polsku. Pozdravy zaslali Petr Jelínek (bývalý brankář), JUDr. Fr. Janatka (bývalý hráč), Vl. Braun (bývalý hráč), Sl. Martínek (bývalý brankář a trenér mládeže), H. Dokoupilová (po operaci), Zd. Daňa (bývalý rozhodčí a funkcionář – zdravotní důvody), M. Nedomlel  - mimo obec. Po změně termínu předposledního mistrovského kola (Višňová – Jablonec) z neděle na sobotu se omluvilo kompletní vedení fotbalového oddílu.

Doufejme, že při následné části oslav, kdy bychom měli na našem hřišti o prázdninách přivítat atraktivního soupeře v přátelském utkání, bude účast ještě hojnější. Slavnostním přípitkem na předešlé a budoucí úspěchy přešla oslava do přátelské debaty s listováním v archivních materiálech.

(0 hlasHlasy)